Hoe?

Hoe helpt dit project?

Voor dit project zijn mensen nodig die weten wat ze doen. Mensen die erover na hebben gedacht en in staat zijn om ondernemers in arme landen te ondersteunen met zogenaamde microkredieten. Dit zijn kleine leningen. En als u het project steunt, geeft u eigenlijk geen geld weg, maar u leent uit. Hierdoor is het makkelijker om nog meer bedrijven te helpen.

 

Leningen voor de armste.

Investeringen worden voornamelijk gedaan in de allerarmste ondernemers. Die ondernemers zitten vaak in een gebied met weinig mensen, en vaak hebben andere, eventueel grotere, bedrijven daar ook geen vestigingen. Ook ondernemers die een natuurramp hebben overleefd, of de familie van een ondernemer die het bedrijf overneemt, krijgen voorrang. 

Lokale hulp.

Een van de belangrijkste dingen die je als ondernemer nodig hebt om een goed bedrijf te starten is kennis. En kennis kan je zelf aanleren, maar het zal stukken sneller gaan als er iemand is die je het goed kan uitleggen en je op pad helpt. Dit project wordt ondersteund door jullie, maar ook door microfinancieringsinstellingen. Ook wel MFI’s genoemd. Zij zorgen ervoor dat alle transacties, deals en leningen goed verlopen, met als voornaamste doelstelling: Het beschermen van de kredietnemer. De winst van die MFI’s wordt daarna weer geïnvesteerd in kleine bedrijven in arme landen.

Jouw bijdrage helpt!

Hoeveel helpt het? Veel. De microkredieten die de ondernemers daar van ons krijgen zijn inderdaad nogal micro. Maar meer hebben ze in het begin ook niet nodig. In arme landen is een lening van 50 tot 250 euro vaak al genoeg om een bedrijf te beginnen. Daarna worden de leningen weer terugbetaald. Tot nu toe zijn 93% van de leningen weer terugbetaald, wat zeer goed is. Nadat de leningen zijn terugbetaald wordt dat geld weer geïnvesteerd in andere kleine bedrijven in arme landen, die het hard nodig hebben. Het bedrag is dus eenmalig, maar jouw bijdrage zal die ondernemers een betere toekomst geven voor velen jaren. En uiteindelijk kunnen we doormiddel van dit project, zelfs armoede op grote schaal bestrijden.

Wat kan jij doen? 

Vertel je vrienden het!

We vinden het fantastisch als je je in wilt zetten voor dit project. Maar hoe meer mensen hoe beter we kunnen helpen. Als er een ding is wat mensen overhaalt om een bepaalde onderneming of vereniging te steunen, zijn het wel vrienden die een goede ervaring hebben gehad met die organisatie. Deel je enthousiasme over dit project door ons te volgen op Twitter en Facebook, en retweet en like de post zodat je vrienden en kennissen het ook zien. 

Vaste donateur worden?

Als je besluit dit project zo veel mogelijk te steunen kan je besluiten om een vaste donateur te worden. Als vaste donateur doneer je elke maand een vast bedrag. Deze bijdrage zal natuur een grotere impact hebben dan de eenmalige donaties. Als vaste donateur krijg je ook toegang tot insider updates over dit project, en je kan zelf kiezen of je wel of niet een nieuwsbrief ontvangt.

 

Zet ons in je testament.

Ook als u deze aardbodem al verlaten heeft kan u zich inzetten voor een betere wereld. Waarschijnlijk is het voor de meeste te vroeg om zo’n keuze te maken, maar wat geld achterlaten voor een goed doel is nooit verkeerd! Je weet zeker dat het hele bedrag omgezet gaat worden in microkrediet voor ondernemers in arme landen, omdat wij geen winst maken hierop.

 

 

 

Veelgestelde vragen

 

Over lokale partners

Wat is een MFI?

MFI’s zijn micro financing institutions. Zonder MFI’s kom je niet aan microkrediet. Bij een lening komt wel rente van toepassing die, net zoals met aflossingen, wekelijks of maandelijks worden betaald. 

Waarom vragen MFI’s zoveel rente?

Er staat meer rente op microkrediet dan bij een normale bank. Een van de redenen hiervoor is het feit dat er meer leningen gedaan worden die allemaal tijd en transportkosten meebrengen. Bij een reguliere bank heb je vaak minder leningen, maar ze zijn meestal wat groter. 100 leningen van €100 euro zijn moeilijker te regelen dan 1 leningen van €10.000.

 

Over de ondernemers

Zijn de ondernemers die op de site te zien zijn ook echt gesteund door jullie?

Ja. Van elk project worden een aantal ondernemers uitgelicht. Degene die te zien zijn op onze site zijn kleine ondernemers die doormiddel van dit project nu goed terecht zijn gekomen op de markt.

Waarom kan ik niet direct de ondernemer geld geven? 

Dit project werkt met lokale partners die meer verstand hebben van microkrediet en het omzetten van geld in die locatie dan wij. Wij hebben zelf geen contact met de ondernemers. Dat laten we aan de echte kenners over.

Waarom lenen ze niet bij een normale bank?

Een bank leent alleen geld uit als ze verwachten het terug te krijgen. In de meeste gevallen vindt de bank het steunen van deze ondernemers een te groot risico. Wij nemen wel dit risico, en het blijkt wel bij ons te werken. Waarschijnlijk omdat wij lokale partners hebben die de ondernemers goed helpen daar.

Wie maken er nou meestal gebruik van microfinanciering?

De allerarmste zijn vaak degene die het meeste aan dit type financiering doen. Mensen die doen aan straatverkoop of een kleine winkel hebben bijvoorbeeld. Ook veel boeren zijn door ons geholpen.

Hoe worden de ondernemers beschermd tegen woekerrentes?

Wij werken alleen met partners die als sociaal doel hebben de economie in die landen te verbeteren. Partners die voornamelijk uit zijn op winst worden die door ons ondersteund.

Kan ik de ondernemers uit de projecten direct bezoeken?

Wij hebben geen direct contact met de ondernemers, dus nee. Dit is helaas niet mogelijk.