Wat is Microkrediet precies?

Wat is Microkrediet?

Microkrediet is een lening op kleine schaal. Je hebt voor een microkrediet lening geen vaste baan nodig, en je verleden met krediet speelt ook geen rol. Microkrediet is ontworpen om armoede tegen te gaan, doormiddel van het helpen van jonge ondernemers in arme landen. Ongeveer 95%-98% van deze leningen worden terugbetaald, wat hoger is dan de eerdere 90%-93%. Microkrediet is een gedeelte van microfinanciering, die bedoeld is om de armen een breder aanbod te geven. Microkrediet is ook bedoeld om specifiek vrouwen in arme landen te helpen. De hoeveelheid arme vrouwen in ontwikkelingslanden zijn stukken hoger dan mannen, waarschijnlijk omdat veel van deze vrouwen in hun eentje voor hun kind zorgen of omdat vrouwen in die landen over het algemeen minder rechten hebben.

Hoe begon Microkrediet?

Microkrediet is ontstaan doordat de “Grameen Bank” in Bangladesh geld op kleine schaal begon uit te lenen om de arme mensen “Jobra” te helpen. De Grameen Bank is opgericht door Muhammed Yunus. De Grameen Bank was in het begin een non-profit organsisatie , maar werd later een bedrijf dat wel op geld uit was, nu onder de naam “Grameen II” Muhammed won in 2006 de Nobel Peace Prize.

Eigen Baas.

Als er een ding is wat microkrediet heeft bereikt, is het wel dat de hoeveelheid mensen die eigen baas zijn, in arme landen, zeer sterk omhoog is gegaan. Het feit dat vele van deze mensen (95%) de leningen goed terug kan betalen, ondanks de hoge rente van soms wel 70%, is zeer indrukwekkend.